VINKOVO

Obilježavanje i proslava blagdana Sv. Vinka u Srijemskom (iločkom) vinogorju stari je pučko-vjerski običaj koji svake godine na 22.
siječnja, obuhvaća obred blagoslova, rezanje prvog trsa, kićenje kobasicom slaninom i sl. , zalijevanje vinom te nakon toga druženje i
zabavu uz zvuke tamburice, pečene kobasice, slaninu, vino i drugo u vinogradima, podrumima vinara te u večernjim satima u podrumima i
restoranima na području vinogorja.
Za nas je ovaj običaj dio tradicije ostavljene nam u naslijeđe od naših otaca i djedova. Pozivamo Vas da nam se pridružite u toj vinogradarskoj svetkovini. Očekujemo Vas.

  Vinkovo

ILOČKO PROLJEĆE

Slikoviti iločki krajolik se budi i svakim danom proljeća ugođaj je ljepši - moćni Dunav širi se lijevom stranom a vinogradi, brežuljci i šume desnom stranom najistočnijeg dijela Hrvatske-Iloka. Vina iz berbe 2009. i ona starija neiscrpan su izvor ukusa, mirisa i zadovoljstva koje samo vino može pružiti, kombinirano uz trpezu riječne ribe ili mesnih delicija postaje - gastro doživljaj! Povijesno kulturne atraktivnosti srednjovjekovne jezgre, mogućnosti rekreacije, postojeći i novi smještajni kapaciteti..sve to očekuje Vas u Iloku i okolici. Dunavsko kraljevstvo vina i starina Vas očekuje!

  Tamburaši

ILOČKA BERBA GROŽĐA

«Iločka berba grožđa» je kulturno-zabavna i gospodarsko-turistička manifestacija koja se u ovom najistočnijem, malom gradu Republike Hrvatske, tradicionalno održava od 1962 g. Proizašla je iz srijemsko-slavonskog običaja okupljanja pučana u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda (PUDARINA), slavljenja dobre godine i uroda te neizbježnog druženja, prvenstveno mladih koji nisu imali puno prilike za slobodna druženja u samom mjestu i vinogradima. S godinama se kreirala značajna manifestacija etno-vinsko-turističkog karaktera, koja traje više dana i privlači sve veći broj gostiju i posjetitelja različitih programa: kulturnih, gastro – vinskih, zabavnih, estradnih, sportskih i sl. Vrijeme održavanja manifestacije je, naravno, početkom mjeseca rujna - u vrijeme početka berbe.

Pudarina

  Čuvari berbe
 
„Pjesmu nikad nije napisao onaj koji samo vodu pije“
              Homer, grčki epski pjesnik, (8. st. pr. Krista)